torek, 27. julij 2010

Kr. Gora - Vršič - Predel - Kr. Gora

Dolžina: 88 km
Višinka razlika: 2780 m
Čas vožnje: 5 ur in 10 min
Težavnost: Zahtevna (dva vzpona)
Zanimivosti na poti: Prelaz Vršič, Trenta, trdnjava Kluže, Rabeljsko jezero


Bike route 613370 - powered by Bikemap 

Glede na slabo napoved vremena v popoldanskih urah sem štartal ob 6:15 ob jezeru Jasna, mraz me je prisilil, da sem si takoj oblekel še kapo in flis, ki sem ju po prvem zavoju že pospravil v ruzak.
Malo pred osmo sem na vrhu prelaza že ugledal trume ovac, ki so ovirali promet proti Trenti - tja sem se oblečen v anorak pognal po strmih ovinkih do najnižje točke (Kal-Koritnica).
Od tu naprej se spust konča in začne se rahel klanec do Loga pod Mangartom, mimo trdnjave Kluže.
V Logu sem na začetku strmine naredil neumnost; močno sem zahodil gonilko in hkrati menjal prestavo - rezultat je bil močan kovinski trušč in razštelano menjalno razmerje, tako da sem imen najnižjo prestavo fuč.
Kaj čmo, ostalo je še pol poti in sem raje pozabil na nezgodo in z ostalim kar mi je še delalo opravil s prelazom Predel (1120 m). Pred mejnim prehodom prečkamo tudi most, ki ima kar spoštljivo višino nad sotesko.
V desetih minutah se spustim do Rabeljskega jezera. Voda je bila mrzla, tako da sem si privoščil le kratek oddih in sendvič s pršutom.
Pot do Trbiža je bila prijetna, po dolini na srečo ni bilo nasprotnegha vetra, ki bi mi zagrenil spust. Od tu naprej je pokrajina bolj žalostna, tako da nisem več slikal. Zanimivo je sicer (socialistično - sami bloki, brez hiš!) mestece Cave del Predil, z modernistično cerkvijo. Na oglasni tabli sem videl oglas za prodajo tamkajšnjega stanovanja: 62.000€!
Od Trbiža naprej je speljana kolesarska pot vse tja do meje in še čez (slovenska kolesarska pot D2), tako da sem okoli 12:00 le prišel do Kranjske Gore, prijetno utrujen in zadovoljen nad izbrano turo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar