ponedeljek, 30. maj 2011

Anže Dolhar

Predoslje-Šenčur-Češnjevek-Cerklje-Cerkljanska Dobrava-Komenda-Lahovče-Sp.Brnik-Šenčur-Predoslje


Dolžina-35.564 km
Višinska razlika-ca. 150m
Čas vožnje-približno 2ura in 30min.
Težavnost-pretežno ravna
Zanimivosti na poti-spomenik Marije Terezije,grad Strmol, kipi znanih Cerkljanov, letališče Brnik,...

Kolesarska pot 1022691 - powered by Bikemap


Na sončno nedeljo sem se odločil, da se odpeljem s kolesom na krajši izlet.Iz naše ulice sem se odpravil proti Britofu, čez križišče skozi manjši gozdiček in prispel v Šenčur. Tam sem na svoji desni zagledal cerkev sv. Jurija.

Na levi pa je bil kip Marije Terezije, ki ga v Šunčurju častijo kot praznik krompirja in jim predstavlja poseben praznik, ob katerem pripravljajo krompir na različne načine in jih ponujajo obiskovalcem.

Od tam sem odšel levo proti Srednji vasi in naprej po stranski poti, ki vodi do Trate proti Velesovem in ob cesti videl tablo, da sem prišel v občino Cerklje.

Na moji levi so se videle Kmniško-Savinljske Alpe(Krvavec, Grintavec, Storžič,...)
Ob poti sem videl velik križ, ki so ga ljudje včasih postavili zaradi kakšne nesreče s smrtjo človeka.
Prečkal sem cesto Visoko-Cerklje in prišel do cerkve v Velesovem. Tam je bila včasih božja pot in samostan, ki stoji še danes. Videl sem, da je bilo ravno na ta dan prvo obhajilo in je bilo prav lepo okrašeno.
Hotel sem že oditi naprej, ko sem ob cesti zagledal tablo kažipot, ki je kazala bližnje poti, hribe, steze in njihova imena.
Odpeljal sem se naprej po poti do Češnjevka, kjer je bila včasih opekarna, kjer so izdelovali zidake iz gline, ki so jo kopali tam blizu in je sedaj bajer. Od te tovarne je le še zapuščina.
Od Češnjevka do Dvorij sem na svoji levi videl grad Strmol, ki pa ga ravno prenavljajo (njegovo fasado). Ta objekt spada pod protokolarni objekt Brdo in so tudi tam kdaj srečanja visokih gostov.
Prišel sem do Cerkelj in ob osnovni šoli Davorina Jenka videl kipe znamenitih Cerkljanov (Boršnika, Davorina Jenka,...)
Nasproti pa stoji Petričeva hiša, ki so jo pred kratkim prenovili in imajo v njej sedaj razne razstave, knjižnico,...Preden sem prišel iz Pšenične Police v Zalog sem na travniku zagledal jato štorkelj.

Iz Zaloga sem čez gozd, prispel na Cerkljanjsko Dobravo, kjer imam sorodnike, da sem se malo odžejal.
Začelo se je oblačiti zato sem hitro odrinil naprej.Pot sem nadaljeval skozi Komendsko Dobravo, ki pa je že v občini Komenda. Skozi gozd sem prispel v Podboršt in Komendo. Ko je že začelo deževati sem se zapeljal do domačije Petra Glavarja, ki je bil eden od ustanoviteljev čebelarske zveze Komende in cerkev sv. Petra.
Šel sem tudi mimo Komendske občine, ki je bil včasih kulturni dom.
Čeprav sem bil že kar malo utrujen sem moral zaradi dežja goniti kolo še hitreje. Šel sem čez vas Potok, Breg, Nasovče prispel na cesto Moste-Brnik.

Na tej cesti pa sem moral bolj paziti, saj so avtomobili vozili precej hitreje, kot na stranskih cestah. skozi vas Lahovče in Vopovlje sem prispel do Spodnjega Brnika, kjer imajo novo krožno križišče in nisem mogel mimo, da ga nebi slikal.
Malo naprej pa je bilo že letališče Jožeta Pučnika, kjer gradijo nov stolp. Hotel sem se malo zapeljati na letališče pa sem bil že preveč moker, zato sem moral narediti neka fotografij kar skozi ograjo.
V Šenčurju na krožnem križišču pa sem zapustil brniško cesto in skozi Šenčur-Britof prišel nazal domov v Predoslje ves premočen.
Pot je bila kar dolga in zanimiva, vendar pa mi vreme ni bilo naklonjeno.

1 komentar:

  1. Lepa in dolga tura, Anže! Škoda zaradi slabega vremena, upam, da si imel kakšen anorak, da te ni vsega premočilo. Veliko slik in zelo dober opis poti.
    Verjetno so pa na tisti sliki sive čaplje, ne štorklje, sicer bi to bil že naravni fenomen. :)

    OdgovoriIzbriši